Harici Polarizasyonlu ve Kendinden Polarizasyonlu Mikrofonlar

Test ve ölçüm için kullanılan mikrofonlar genel çerçevede geleneksel Harici Polarizasyonlu (Externally Polarized) ve modern Kendinden Polarizasyonlu (Prepolarized) mikrofonlar olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. Çoğu uygulamada her iki mikrofon tipi de iyi şekilde çalışacaktır. Kendinden Polarizasyonlu mikrofonlar, nemin olduğu uygulamalarda daha kararlı sonuçlar sağlamaktadır, yani sıcaklık değişimlerinin iç bileşenler üzerinde yoğuşmaya sebep olabileceği durumlarda tavsiye edilirler. Harici Polarizasyonlu mikrofonlarda bu durum kısa devreye sebep olabilir. Ancak buna karşılık, 120 – 150 C sıcaklık aralığı gibi yüksek sıcaklıklarda Harici Polarizasyonlu mikrofonlar daha iyi bir tercih olacaktır. Çünkü bu sıcaklık aralığında Harici Polarizasyonlu mikrofonların hassasiyet değerleri daha kararlı olmaktadır.

Harici Polarizasyonlu mikrofon kurulumu, ayrı bir 200V’luk güç kaynağı kullanımını gerektirmektedir. Bu kurulumda mikrofon bağlantısı için 7-pinli LEMO konnektör ve kablo kullanılmaktadır. Harici Polarizasyonlu mikrofonlar geleneksel tasarıma sahip mikrofonlardır. Bu yüzden piyasada daha fazla model çeşitliliğine sahiptirler ve özel uygulamalar için veya uyumluluk sebeplerinden hala kullanılmaktadırlar.

Modern kendinden Polarizasyonlu mikrofon tasarımları kullanım kolaylığı, uygun maliyetli yapıları ve 2-20mA sabit akım besleme gibi özelliklerle güçlendirilmiştir. 2-20mA sabit akım beslemesi, istenirse PCB Piezotronics sinyal şartlandırıcılarıyla veya modern veri toplama sistemleri içerisinde dahili olarak bulunan şartlandırma özelliğiyle doğrudan sağlanabilir. Bu pratik tasarım sayesinde kullanıcı, 7-pin LEMO konnektör ve kablo yerine standart koaksiyel kabloyu BNC veya 10-32 konnektörle rahat bir şekilde kullanabilmektedir. Koaksiyel kablo ile aynı anda hem sensöre akım beslemesi sağlanabilmekte hem de sinyal okuması yapılabilmektedir. ICP tip ivmeölçer bağlantısının yapıldığı hatta bağlantısının doğrudan yapılabilir olması ile test kurulumlarında kullanıcıya zaman kazandırmaktadır. Bu yeni tasarım kullanım kolaylığından, uygun maliyetinden ve zaman kazandıran özelliğinden dolayı son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir.

Harici Polarizasyonlu ve Kendinden Polarizasyonlu mikrofonlar arasındaki farklılıklar için daha fazla detayı aşağıdaki videodan edinebilirsiniz.

Posts created 104

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top