Mikrofon Kullanım Alanları

Mikrofonlar genel anlamda ses seviyesinin belirlenmesinde kullanılırlar. Bir nesne havanın bulunduğu ortamda titrediği zaman, yüzeyindeki hava molekülleri de titremeye başlar. Bu titreşim orjinal ses kaynağı tarafından yayılan frekans ve genliklerde basınç dalgalanması olarak hava boyunca skaler ve vektörel olarak hareket eder. İnsan kulak zarı bu basınç dalgalanmalarını algılar. Müzik, konuşma, gürültü vb. olarak algılanan bu dalgalanmalar beynimiz tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülür. Mikrofonlar da aynen insan kulağı gibi basınç dalgalanmalarını algılayabilen ve ses kaynağı hakkında bize bilgi vermek amacıyla sesi elektrik sinyaline dönüştüren cihazlardır.

Günümüzde mikrofonlar; NVH (Gürültü ve Titreşim) testi, çevresel ses analizi, ses gücü testi, TPA (Transfer Path Analizi), ses basıncı haritalama, genel gürültü azaltma gibi değişik uygulamalarda kullanım alanları bulurlar.

Unutulmamalıdır ki akustik sorun giderme projeleri bir yerde titreşimi azaltma projeleridir. Zira, düşük frekanslı titreşimler yer değiştirme olarak kendini gösterse dahi, yüksek frekanslı titreşimler yapı üzerinde ses oluşumuna neden olmaktadır.

Amaca yönelik kullanılmak üzere hassas mikrofonların 3 adet yaygın kullanım alanı vardır. Bunlar;
– Free-Field
– Pressure Field
– Random-Incidence

Free-Field Mikrofonlar



En çok kullanılan mikrofon tipidir. Doğruca mikrofon diyaframından (00 geliş açısıyla) tek bir yönde ve tek kaynaktan yayılan ses basıncı seviyelerini ölçerken yüksek doğrulukta sonuçlar verir ve ses yansımalarını en aza indiren bir alanda çalışır. Mikrofon bir ses alanına yerleştirildiğinde, frekans yeterince yüksek olduğunda kırılma etkileri ses basıncını değiştirecektir, böylece dalga boyları mikrofonun boyutlarıyla benzer hale gelecektir. Bu mikrofonlar sert veya yansıtıcı yüzeylerin olmadığı açık alanlarda çok iyi çalışırlar. Anekoik (yankısız) odalar veya daha büyük açık alanlar da serbest alan mikrofonları için idealdir.

Pressure Field Mikrofonlar


Pressure Field mikrofonları, ses basıncını diyaframın ön kısmından ölçmek üzere tasarlanmışlardır. Ses alanında mikrofonun varlığından ötürü ölçümde değişiklikler görülecektir. Ölçülen ses tipik olarak tek bir kaynaktan gelir. Duvara uygulanan basınç testleri, uçak kanatlarının üstüne ve tüp, muhafaza veya oyuk gibi yapıların içerisine uygulanan testler, basınç alanı tipindeki mikrofonların kullanıldığı uygulamalara birkaç örnektir.

Random-Incidence Mikrofonlar



Bu mikrofonlar çok yönlü olmak üzere tasarlanırlar ve birçok farklı yönden, kaynaktan ve yansımadan gelen ses basıncını ölçebilirler. Bir kabinde ses ölçümü yaparken, konser salonu, ya da sert ve yansıtıcı duvarları olan bir alanda kullanılması gereken mikrofon türüdür.

PCB Piezotronics firmasının uygun maliyetli ve geniş kullanım alanına sahip mikrofonları hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.


Posts created 104

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top