Elektrikli Araçlar için Batarya İklimlendirme Test Kabinleri

Yüksek ve düşük sıcaklıklar, nem veya diğer değişkenler gibi farklı çevresel koşullar bir cihazın arızalanmasını çeşitli şekillerde etkileyebilir. Günümüz dünyasında hepimiz, hatasız ürünler, kesintisiz operasyonlar ve hizmetler bekliyoruz. %100 Performansı garanti etmek için çeşitli sektörlerden üreticiler ürünlerinin, çevresel testlerini yapmalıdır.

Çevresel testler, bir bileşenin belirli bir ortam türüne ve şartlarına maruz kalma sırasında veya sonrasında performans gösterme yeteneğini belirlemek için yapılır.

Bataryalar gerçekten de enerji depolamanın geleceğidir ve güvenilir bir şekilde çalışabilmelerini sağlamak için test edilmeleri gerekir. Lityum iyon pillerin yaygın arızaları arasında yetersiz şarj, aşırı şarj, aşırı ısınma gibi problemler yer alır. Test edilen ürüne özgü olan bu arızalardan herhangi biriyle ilgili birçok çeşitli güvenlik riskleri bulunmaktadır.

ETS Solutions, Lityum-iyon bataryalar üzerinde testler yapmak için UL, EN, IEC veya ISO gibi tüm standartlarla, farklı çevresel gereksinimlere veya kısa devre, ısı direnci, sıcaklık döngüsü ve termal aşındırma gibi test türlerine uygun sıcaklık ve iklimlendirme kabinleri sunar.

Batarya test odaları, araştırma-geliştirme, kalite güvencesi ve batarya üretiminde kullanılmakta ve otomotiv, bilgisayar, telekomünikasyon, savunma ve alternatif enerji pazarları dahil olmak üzere çeşitli endüstrilere tedarik edilmektedir.

Sıcaklık test odaları, sıcaklık aralığı, iklim aralığı ve test alanı boyutuyla ilgili test gereksinimlerini karşılamak için çeşitli modellerde sunulmaktadır.

Şarj edilebilir lityum piller, akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi mobil sistemlerin ayrılmaz bir parçasıdır ve ayrıca sabit depolama sistemlerinde de büyük miktarlarda enerji depolayabilirler. Günümüzde, lityum iyon pillerin hibrit ve elektrikli araçlara artan sıklıkta entegre edilmesiyle otomotiv endüstrisi bu pillerin kullanıldığı en önemli alanlardan biridir. Bu nedenle güvenlik tedbirleri artık çok daha önemli hale gelmektedir. Bataryalar sıcak ve soğuk koşullarda iyi performans göstermeli, sızıntı veya patlama nedeniyle tehlike oluşturmamalıdır. Sistem operatörleri risk seviyesini değerlendirmeli ve uygun bir güvenlik konsepti kullanarak riske karşı önlem almalıdır.

Tehlike Önem Seviyeleri

Test türleri

Yaşlandırma testleri:

Bu testler, batarya yük döngüsü olmadan belirli bir sıcaklıkta test uygulamak içindir. Batarya için güvenli bir sıcaklık aralığında gerçekleştirilir.

Performans testleri:

Yük durumu gibi bataryaya özgü çeşitli parametreler, örtüşen sıcaklık aralıklarında test edilir. Bu testler batarya için güvenli bir sıcaklık aralığında gerçekleştirilir.

Stres testleri:

Bu kategori sabit veya dinamik sıcaklıklarla örtüşen ve ayrıca daha yüksek şarj ve deşarj akımlarına sahip testleri de kapsar.

Lityum iyon pil hücreleri veya modülleri için yaygın test standartları:

UL 1642 – Lityum Bataryalar için Standart

UL 2054 – Ev Tipi ve Ticari Bataryalar

UL 2580 – Elektrikli Araçlarda Kullanım için Bataryalar

IEC 62133 – Taşınabilir sızdırmaz ikincil hücreler için güvenlik gereksinimleri

IEC 62660-2 – Elektrikli Araçlardaki Lityum İyon Hücreler için Güvenlik ve İhmal Testi

SAE J2464 – EV ve HEV Şarj Edilebilir Enerji Depolama Sistemi Güvenlik ve İhmal Kullanım Testi

UN/DOT 38.3 – Nakliye sırasında lityum piller

Önce güvenlik!

Batarya arızası gerçek bir risktir ve bazen de istenilen bir sonuçtur. Bu nedenle çevresel test kabinleri zararlı patlamalardan korunmak ve kullanıcı güvenliğini sağlamak için güvenlik sistemlerine ihtiyaç duyar.

En büyük risklerden biri, kendi kendine veya test kabininin ısıtıcıları tarafından tutuşabilen yanıcı gazların bataryadan salınmasıdır. Bu nedenle özel düşük sıcaklıklı ısıtıcılar önerilir ve bazen ek önlemler gerekebilir. Bataryayı termal kaçak açısından izleyerek, oda kapatılabilir ve bir patlamadan önce alarm verilebilir.

Beklenen tehlike seviyesine bağlı olarak kullanılabilecek kapsamlı bir aksesuar listesi bulunmaktadır. Bazı uygulamalarda yangın algılama/bastırma sistemleri, gaz monitörleri (H2, O2 veya CO), odayı ani yüksek basınçlı gaz salınımından koruyan özel basınç tahliye menfezi, kapı güvenlik kilitleme anahtarları (test sırasında veya olaydan sonra açılmayı önlemek için), yangını en aza indirmeye ve yan ürünleri odadan çıkarmaya yardımcı olmak için N2 veya CO2 yıkama sistemi, yoğun ısıya dayanması için güçlendirilmiş bir oda zemini ve hücre ve paket sıcaklıklarını kontrol etmeye yardımcı olmak için dahili bir soğutma sistemi kullanılabilir. Bazı “hataya kadar test” uygulamalarında, olayı izole etmek için koruyucu bir muhafaza/yapı inşa edilmesi gerekebilir. Bunlar en yaygın olarak kullanılan güvenlik özelliklerinden sadece bazılarıdır.

Test ihtiyaçlarınıza ve güvenlik gereksinimlerinize bağlı olarak, eksiksiz bir test sistemi oluşturmak için çeşitli seçeneklerle yardımcı olabiliriz.

Küçük pil hücrelerinden büyük batarya paketlerine kadar batarya testi için tasarlanmış kabinlerde zengin bir deneyim sunmaktayız.

Posts created 57

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top