Array Mikrofonlar

Akustik holografi ve basınç haritalandırması uygulamaları, mikrofon kullanımlarının arttığı alanlardır. Bir araç tekerleğinin veya bir motorun çevresinde, farklı noktalarda meydana gelen ses basıncındaki farklılıkları iyi bir şekilde ortaya koyabilmek için mikrofonlardan oluşmuş ızgara yapılar kullanılabilir. Hesaplamalar, her bir bölümlenmiş alan için yapılabileceği gibi frekans içeriğine göre de yapılabilir. Uygulama örnekleri olarak otomotivde veya endüstriyel uygulamalarda gürültü kaynağı tespiti verilebilir.

Temel dalga yayılım eşitliklerini kullanarak, mikrofonlar ile iki boyutlu kompleks basınç bilgisinden 3 eksenli akustik alan bilgisi elde edilebilir ve bu bilgiler ile yüzeye ait ses yoğunluğu (intensity) ve ses yayılım şekilleri (radiation pattern) elde edilebilir.

Örnek mikrofon ızgara yapısı
Örnek mikrofon ızgara yapısı

Array mikrofonlar, açık alan (Free Field) tip mikrofonlardır ve çok kanaldan gürültü ölçümü uygulamaları için düşük maliyetli çözüm sunmak adına tasarlanmışlardır. Aynı anda çok sayıda mikrofon kullanımı yakın alan akustik holografisini (Nearfield Acoustic Holography (NAH)) oldukça pratik hale getirmektedir. Mikrofonların bulunduğu ızgara yapı, 2 boyutta haritalandırma ölçümlerini gerçekleştirmek için oluşturulurlar.PCB Piezotronics firması tarafından üretilen 130F20 ve 130F21 mikrofon modelleri, entegre mikrofon ve yükseltici ile bütünleşik bir yapıdadır. 130 serisi mikrofonlar, Dahili Polarizasyonlu mikrofon tasarım yapısını kullanır ve sabit akım beslemesi ile çalışan ICP tip devre yapısı barındırır. 130 serisi mikrofonlar,377 serisi mikrofonlar için daha uygun maliyetli bir alternatif olarak piyasaya sunulmuştur. 130 serisinin frekans cevabı oldukça doğru ve hassastır. Ancak sıcaklık değişimlerine karşı daha hassastır ve yüksek hassasiyetli kondenser tip mikrofonlardan olan 377 serisi mikrofonlara göre doğruluğu daha azdır.

Array mikrofonlar ile ilgili daha fazla detayı aşağıdaki videoda bulabilir, DTA Mühendislik Test & Ölçüm bölümüyle temasa geçerek uygulamanız için en uygun mikrofon ve veri toplama sistemleri hakkında doğru bilgiye erişebilirsiniz.

Posts created 104

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top