Gürültü Dozimetresi Nasıl Seçilir?

Çalışanların Gürültüye Maruz Kalma Durumu için Ölçümler Larson Davis ile Çok Kolay!

Endüstriyel Hijyenistler ve İş Güvenliği Uzmanları çalışanların tehlikeli seviyelerde gürültüye maruz kalmamasını sağlamanın hem yasal hem de etik açıdan kritik önem taşıdığını bilirler. İş yükünü en aza indirmek için, sonuçları tek sayfalık bir raporda kolayca üretme becerisiyle hızlı ve verimli dağıtımı destekleyen gürültü dozimetreleri tercih edilmektedir. Peki, gürültü dozimetresi seçerken başka nelere dikkat etmelisiniz?
Aşağıdaki adımları kullanarak dozimetre seçiminizi değerlendirmenizi öneririz.

Konumlandırma Kolaylığı

Modern gürültü dozimetrelerinin çoğu, kullanıcı kolaylığı için kablosuz çalışma imkanı sunar. Cihazı çalışanın kıyafetine kulağa yakın bir yere tutturmak için basit bir sisteme sahip hafif bir model tercih edilmelidir.
Seçtiğiniz dozimetre mobil uygulama aracılığıyla basit bir kullanıcı arayüzü sunuyor mu?
Bazı gürültü dozimetreleri, ölçüm cihazını doğrudan kasanın içine yerleştirilmiş bir şarj pedine koymanıza olanak tanıyan kablosuz şarj özelliği sunar.

Çoklu Ölçüm Cihazları İçin Kurulum Kolaylığı

Aynı anda birden çok ölçüm cihazı kuruyorsanız, ortak bir kurulumu aynı anda birden fazla ölçüm cihazına aktarabilme özelliği, tutarlı veriler almanızı sağlar.

Veri Toplama Kolaylığı

Dozimetre, bluetooth menzilindeyken verileri otomatik olarak telefonunuza veya dizüstü bilgisayarınıza indirilebilen bir model tercih ediniz.

Kalibrasyon Kolaylığı

Ölçümlerden önce ve sonra saha kalibrasyonu (basit, tek noktalı kalibrasyon kontrolü) yapmak önemlidir. Cihaz bir kalibratör sinyali algıladığında basit, otomatik kalibrasyon sunan ve kalibrasyon bilgilerini sonuç veri dosyasına dahil eden bir ölçüm cihazı işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Verilerin Doğruluğu

• İlk seferinde doğru verileri elde etmek ve ölçümün kasıtlı veya kasıtsız olarak değiştirilmediğinden emin olmak istiyorsanız ses kaydı ve hareket algılama gibi özellikler sizler için faydalı olacaktır.
• Ses kaydı, karşılaşılan gürültü seviyelerinin ölçüm yapılan kişinin mikrofona konuşması gibi bir durumdan veya tek seferlik bir olaydan değil, tipik bir iş gününden kaynaklandığını doğrulamanızı sağlar. Yüksek sesli etkinlikler sırasında otomatik olarak kaydedilen ses kayıtlarını dinlemek, ses kaynaklarını belirlemenize yardımcı olabilir. Gürültü Dozimetrisinde Ses hakkında daha fazla bilgi edinin
1 Çarpma ve hareket algılama, ölçüm aletinin tüm gün takılıp takılmadığını bilmenizi sağlar ve ayrıca mikrofonun kendisi çarptığında meydana gelebilecek alakasız gürültüyü otomatik olarak devre dışı bırakır. Gürültü Dozimetrisinde Hareket Algılama hakkında daha fazla bilgi edinin

Oktav Bandı Verileri

• Oktav bandı analizi sunan bir cihaz 1/1 Oktav bandı verilerini toplamanız için fayda sağlayacaktır.

Veri Görüntüleme ve Raporlama Kolaylığı

• Gürültü seviyesi yüzdesini hem ölçüm cihazının kendisinde hem de yakınındaki bluetooth ile bağlantılı mobil cihaz aracılığıyla görüntülemek sizce de daha kolay değil mi? Ayrıca gürültü seviyesi, kullanıcının tanımladığı bir düzeye ulaştığında uyarı verebilecek alarmlar oluşturabilmek işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
• Raporları son işlemden sonra doğrudan mobil cihazınızdan gönderme imkanı sunan yazılıma sahip bir dozimetre tercih ediniz.

Özel Ortamlar

• Bir maden, petrokimya tesisi veya kendinden güvenli ekipman gerektiren başka bir ortamda kişisel gürültü maruziyetini ölçebiliyor musunuz? Uygun içsel güvenlik derecesine sahip bir dozimetre cihazı bu ortamlarda güvenli ölçüm almanızı sağlayacaktır.
• Ölçümleriniz güvenlik nedeniyle Bluetooth’un yasak olduğu bir ortamda yapılıyorsa, “Bluetooth yok” seçeneği sunan bir cihaza ihtiyacınız olacaktır .

Ölçüm Güvenliği

• Dahili mikrofon gürültü dozimetre üretici tarafından kalibre edilmelidir. Üretici firmanın kalibrasyon hizmeti sunuyor olması avantaj sağlayacaktır.

Yazılım

• Seçmiş olduğunuz gürültü dozimetresinde yazılım (hem PC’ler hem de mobil cihazlar için) ücretsiz olarak temin edilmelidir.

Larson Davis firmasının gürültü dozimetrelerini aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.
https://www.larsondavis.com/applications/industrial-hygiene/spartan-series

Posts created 57

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top