Veri toplama işlemi aslında bir sensörün ölçtüğü fiziksel büyüklüğün belli bir oranda elektriksel yükle taşınması işlemidir. Bu işlemde birçok farklı sensör, kablo, konnektör ve veri toplama sistemi kullanılabilir. Amaçlanan en doğru sinyali elde etmek olduğundan elektrik ile alakalı fenomenler de en doğru sinyali elde etmek için hesaba katılmalıdır. Bu parametreleri de belirleyen kriterler sensörden başlayıp bilgisayara kadar giden tüm donanımdır.
Kullanılan ekipmanları inceleyecek olursak öncelikle farklı sensör teknolojilerinden bahsedebiliriz. Yapılan ölçüme göre farklı sensör ihtiyaçları duymaktayız (statik veya dinamik gibi) ve bu sensörler için de sinyal şartlandırma dediğimiz işlem yani sensörün beslenmesi ve sinyalin elde edilmesi önemlidir, çünkü farklı sensör tiplerine göre çok farklı yöntemler bulunmaktadır. LMS’e ait modüler sinyal şartlandırıcı kartlarını ihtiyacınıza göre seçebilir ve en doğru şekilde sensör besleme/sinyal toplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
İkinci adım ise sinyalin (elektriksel büyüklüğün) sensörden çıktıktan sonra takip edeceği yol yani kablo ve konnektörlerdir. Önemli olan sensörden alınan bu elektriksel büyüklüğün mümkün olan en doğru mertebede veri toplama sistemine taşınması olup ne kadar az hata ile taşınırsa ölçülmesi amaçlanan fiziksel büyüklük o kadar doğru elde edilmiş olur. Kablo uzunluğu, kapasitansı, konnektör seçimi gibi kriterler büyük rol oynamaktadır. Ayrıca sensör bazlı bahsedecek olursak; örneğin ivmeölçer için yüzeye tutturulmasının farklı olması bile ölçüm aralığını ve ölçümün doğruluğunu değiştirecektir. Tüm bu sebepler sonucunda ise doğru sensör teknolojisi ve doğru ekipman seçimi büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz.
11-12 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 2014 Türkiye LMS Teknoloji Konferansı’na katılarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.