ENDÜSTRİYEL TİTREŞİM SENSÖR SEÇİMİ

Dokuz Soru İle Endüstriyel Titreşim Sensör Seçiminin Kolay Yolu

Endüstriyel titreşim sensörlerinin seçimini bu özel sorular ile kolay ve doğru bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Neyi ölçmek istiyorsunuz ?

Titreşim, ivmeölçerler ile izlenebilir ve hesaplanan toplam RMS titreşimini sağlayan ham titreşim verileri sağlar. Ham titreşim verileri, titreşim sinyalindeki gerçek peak genlikleri ve titreşim frekanslarının bilgisini içerdiğinden dolayı kullanıcı için yararlıdır. Toplam RMS veya peak değerleri sürekli 4-20 mA sinyal nedeniyle PLC, DCS, SCADA ve PI gibi sistemleri kontrol etmek oldukça kullanışlıdır. Günümüz endüstriyel sensörleri titreşimin yanında sıcaklık çıkışı, ICP veya 4-20 mA çıktı sağlayan ivmeölçer imkanı sağlar. Ayrıca uygulamanız için hız, hızlanma veya deplasman ölçümünü belirleyerek sensör seçimini önemli ölçüde daraltabilirsiniz.

Şekil 1: ICP® sensörü ile 4-20 mA verici çıkışlarının karşılaştırılması.
  • Hızlanma, hız veya deplasman ölçüyor musunuz?
  • Sıcaklık ölçüyor musunuz?
  • Kaç eksende ölçüm almak istiyorsunuz? (Tek eksen, İki eksen, Üç eksen )
  • ICP® ham titreşim, 4-20 mA verici veya her ikisi mi?

Titreşim genliği nedir?

Ölçülen titreşimin maksimum genlik aralığı, kullanılabilecek sensörün aralığını belirler. ICP® ivmeölçerler için genel hassasiyetler, standart bir uygulama (50g aralık ) için 100 mV/g ve düşük frekans için 500 mV/g ‘dir. 4-20 mA vericili genel endüstriyel uygulamalar genellikle 0-1 inc/sn veya 0-2 inc/sn aralık kullanılır.

Titreşim frekansı nedir?

Fiziksel yapılar ve dinamik sistemler değişen uyarma frekanslarına farklı tepki verir. Piezoelektrik malzemeler, doğası gereği yüksek geçişli filtreler olarak işlev görürler ve sonuç olarak, en iyi piezoelektrik sensörün bile 0.2 Hz civarında düşük bir frekans limiti olacaktır. Tek serbestlik dereceli dinamik sistem gibi davranan sensörler doğal frekanslara sahiptir. Doğal frekansta sinyal büyük ölçüde güçlendirilir, bu da hassasiyette ve olası doygunlukta önemli değişikliklere yol açar. Sensör rezonansının neden olduğu doygunlukla mücadele etmek için çoğu endüstriyel ivmeölçerlerin tek veya çift kutuplu RC filtreleri vardır. Ölçmek istediğiniz tüm titreşim frekanslarını içeren kullanılabilir frekansa sahip bir sensör seçmek önemlidir.

Ortam sıcaklığı kaç derecedir?

Çok yüksek sıcaklıktaki uygulamalar ICP® ivmeölçerlerine ve 4-20 mA vericilerine yerleştirilmiş elektronik cihazlar için tehdit oluşturabilir. IMI Sensörleri, hem ICP® hem de 4-20 mA sensörlerin ”HT” veya yüksek sıcaklık versiyonlarını sunar. Çok yüksek sıcaklık uygulamaları için charge modu ivmeölçerler mevcuttur. Charge modu ivmeölçerleri ICP® sensörler gibi elektronik bir devreye sahip değildir, bunun yerine harici charge amplifikatörlerine sahiptir.

SıcaklıkSensör TipiDahili Elektronik Devre
185 ºF (85 ºC)4-20 mA TransmitterVar
250 ºF (121 ºC)ICP® İvmeölçerVar
255 ºF (125 ºC)HT 4-20 mA TransmitterVar
325 ºF (162 ºC)HT ICP® İvmeölçerVar
500 ºF (260 ºC)Charge İvmeölçerYok
900 ºF (482 ºC)Integral Hard-line Charge İvmeölçerYok

Çalışma ortamında sıvıya maruz kalacak mı?

IMI Sensors entegre poliüretan kablolu endüstriyel ivmeölçerler, 1000 PSI’ya kadar derinliklere kalıcı kurulum için tamamen su altında çalışabilir. Yüksek basınç uygulamaları için, sensörlerin bir saat boyunca basınç testi yapılması önerilir. Tam daldırma gerektiren uygulamalar için entegre kablo gerekir. Uygulama tamamen sıvıya daldırılmamış ancak makine aletleri üzerindeki kesme sıvısı gibi püskürtmeye maruz kalacaksa yine entegre kablo kullanılması önerilmektedir.

Zararlı olabilecek kimyasal veya atıklara maruz kalacak mı?

IMI Sensors markasının endüstriyel ivmeölçerleri, korozyona ve kimyasal maddelere dayanıklı olacak şekilde paslanmaz çelik gövdelerle tasarlanmıştır. Uygulamanız zararlı kimyasalların bulunduğu bir ortamda bulunuyorsa, korozyona dayanıklı önyükleme konnektörlerine sahip PTFE kablo kullanılmalıdır. Şüpheli kimyasallar için bir kimyasal uyumluluk çizelgesinin kontrol edilmesi önemle tavsiye edilir. Kesme talaşları gibi döküntülere maruz kalabilecek kablolar için entegre zırhlı kablolalar mükemmel bir koruma sağlar.

Şekil 2: IMI 607A61 kesme yağına maruz kalmış Swiveler® ve zırh ceketli kablo.

Konnektörleri üstten çıkış, yandan çıkış ya da Swiveler® mı tercih edersiniz?

Sensörler, üstten ve yandan çıkışlı konnektörler veya entegre kablolar ile tercih edilebilir. Sensörün geometrisinin performansı üzerinde çok az bir etkisi vardır. IMI Sensors’ün patentli tasarımı olan Swiveler® tasarımı, en düşük profilli endüstriyel ivmeölçerlerden biridir; Kilit somun tasarımı, entegre kablo ile çalışırken elverişli bir enstürümantasyon sağlar.

Hassas veya düşük maliyetli bir sensör kullanmalı mısınız?

Düşük maliyet ve hassas ivmeölçerler arasında iki fark vardır. İlk olarak, hassas ivmeölçer tipik olarak tam bir kalibrasyon alır; yani duyarlılık tepkisi kullanılabilir frekans aralığına göre çizilir. Düşük maliyetli ivmeölçer tek noktadan kalibrasyon alır; hassasiyet yanlızca tek bir frekansta gösterilir. İkincisi hassas ivmeölçerler, hassasiyet ve frekans aralıkları gibi bazı spesifikasyonlar üzerinde daha sıkı toleransa sahiptir. Örneğin hassas bir ivmeölçer 100mV/g+%5 (95-105mV/g) nominal hassasiyete sahip olabilirken, düşük maliyetli bir ivmeölçer 100mV/g+%10 (90-110mV/g) hassasiyete sahip olabilir. Veri toplama sistemlerinde girişleri gerçek kalibre edilmiş hassasiyete göre genellikle normalleştirir. Bu durum, bazı düşük maliyetli sensörün doğru, tekrarlanabilir veriler sağlanmasına olanak sağlar. Frekansla ilgili olarak, hassas bir ivmeölçer tipik olarak maksimum sapmanın %5 olduğu frekans aralıklarını gösterirken, düşük maliyetli sensörler sadece 3 dB frekans bandı gösterir.

Şekil 3: Düşük maliyetli (üst) ve hassas (alt) ivmeölçerler için kalibrasyon verilerinin karşılaştırılması.

Onaylı sertifikalara ihtiyacınız var mı?

Hem ICP® ivmeölçerler hem de 4-20 mA transmitterler, tehlikeli alanlarda kullanım için CSA ve ATEX onaylarına sahiptir.

Yukarıdaki dokuz soruyu cevaplayarak sensör arayışınızı uygulamalarınız için en iyi çözümlerle büyük ölçüde daraltabilirsiniz.

Uygulamanızla ilgili herhangi bir sorunuz varsa lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Detaylı bilgi için irtibat: info@dta.com.tr

Posts created 57

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top